petak, 21. listopada 2011.


SURA EL-HUMEZE (KLEVETNIK)

1. "Teško svakom klevetniku - podrugljivcu" - tj. ponižen je, kažnjen i propao. Klevetnik je onaj koji ogovara ljude u njihovom prisustvu, a podrugljivac je onaj koji ogovara iza leđa.

2. "koji blago gomila i prebrojava
- ovo je pojašnjenje povaoda njegove klevete i podrugljivanja, a to je zadivljenost imetkom koji sakuplja i mišljenje da on zbog toga ima posebnu vrijednost, i zbog toga druge podcjenjuje i omalovažava.

3. "i misli da će ga blago njegovo besmrtnim učiniti" - tj misli da će ga imetak zadržati živim i vječnim i da neće umrijeti zbog ogromne zadivljenosti njegovim sakupljanjem, tako da ne razmislja o onome što dolazi poslije smrti.

4. "A nevalja tako!" - nije tako kako on misli, već "On će sigurno biti bačen u dzehennem!" - tj. bit će bačen i on i njegov imetak u Vatru koja drobi i satire sve što u njoj nađe.

5. "A znaš li ti šta je dzehennem?"

6. "Vatra Allahova razbuktana"

7. "koja će do srca dopirati" - tj. koja svoju vrelinu pruža prema srcima, pa ih ona okruži i prekrije. Srca su izvoriste tih prljavih namjera i ciljeva, ružnog ponašanja koje se iskazuje ohološću o podcjenjivanjem onih koji imaju vrijednost.

8. "Ona će za njima biti zatvorena" - tj. ona ce ih preklopiti i nad njima se zatvoriti svim svojim prolazima i vratima i iz nje neće moći izaći.

9. "plamenim izduženim stupovima" - tj. bit će za njih vezani. Mukatil kaže: "Zatvorit će se vrata iznad njih, a zatim će biti dobro učvršćena željeznim polugama. Ni jedna im se neće više otvoriti, niti će im ući kakav povjetarac."