ponedjeljak, 21. studenoga 2011.

Kada se probudis, sjeti se kako je zora svanula hiljadama nesretnih , a ti zivis u blagodatima; hiljadama gladnih , a ti si sita; hijladama zarobljenih, a ti si slobodna; hiljadama bolesnih i ozaloscenih, a ti si sretna i zdrava..... Koliko suza tece niz obraze zena; koliko je zara u srcima majki; koliko jauka u grudima djece, a ti si nasmijana i zadovoljna. Zato zahvaljuj Allahu na Njegovim blagodatima, zastiti i plemenitosti.
Budi iskrena prema sebi. Pozabavi se brojevima i statistikom: koliko imas stvari, blagodati, radosti uzitaka- imas ljepotu, porodicu, hladove, kucu , domovinu, potporu..., svjetlo , vazduh, vodu , hranu, lijekove...
Raduj se !! Budi vesela i komunikativna.
...Malo veselja a ne puno tuge. Ono sto vrijedi od tvog zivota je sreca, radost , zadovoljstvo, smiraj i satisfakcija. Lakomislenost i uzrujanost nisu niposto dio tvog zivota. To je protiv tvog zdravlja i ljepote. Budi uvijek zadovoljna Allahom, sretna onim sto ti je sudjeno , vjeruj u odredjeno, budi optimista u vezi buducnosti, neka ti sjenka bude poput leptira, budi vedra, ne vezuj se za stvari, leti sa cvijeta na cvijet , sa brezuljka na brezuljak , od vrta do vrta...
Budi kao pcela koja uzima i daje slatko- kada sleti na drvo, ne slomi ga; sise nektar, a ne ubdada l daje med, a ne grize leti s ljubavlju i slijece s ljubavlju. Njeno zujanje je radosno, a zamorenje zadovoljno. Kao da je s nebesa sisla i sa buduceg cvijeta sletjela.
Allah voli pokajnike zato sto su se u Njegovo okrilje vratili.....


Rekao je Ibnul Kajjim:"Hej čovječe! Allahovo je sve što je ne nebesima i na Zemlji! Od tebe traži u zajam samo jedno zrno, a ti ne daš! Kako si škrt! Stvorio je sedam mora, od tebe želi samo jednu kap (suzu), a tvoje je oko suho! Popiješ čašu čiste vode, a nisi u stanju iscijediti samo jednu kap! Hej čovječe"!